שרות רכב ותחבורה
במשרד האוצר פועלים בימים אלה ביחד עם אנשי משרד התחבורה על מנת להוציא לפועל רפורמה מבורכת נוספת בתחום בטיחות כלי הרכב. כזכור, עד כה השיגה רפורמה זו השגים לא מבוטלים, כאשר בזכות הטבות מס מגיעים לארץ מזה מספר שנים רכבים עם ארבע ושש כריות אוויר, כולל בדגמים המשפחתיים והקומפקטיים. הטבת מס אפשרה גם את האימוץ המסיבי של מערכת בקרת היציבות, מערכת שתרומתה הבטיחותית כבר הוכחה מעבר לכל ספק. מעבר לכך, האימוץ הרחב של המערכת הגיע הרבה לפני שהיא חויבה ע"פ חוק, וכן לפני שהיא אומצה בתקינה האירופאית או האמריקאית המחייבות את יצרני הרכב.
בעוד מספר שבועות תצא לדרך רפורמה נוספת, כאשר הפעם מדובר במהלך שבמסגרתו יינתנו תמריצי מיסוי למספר מערכות היי-טק בטיחותיות לרכב, שמרביתן אינן נמכרות כיום בשוק (כולל בדגמי המנהלים המפוארים), בשל עלותן הגבוהה.
באגף הרכב מגבשים, במקביל, ניקוד בטיחותי לדגמי הרכב. המשמעות היא שהדגם יזכה לציון שישקלל את כלל אבזרי הבטיחות התקניים כפי שהם מותקנים ברכב היוצא משערי המפעל. הכוונה היא שהניקוד המשוקלל הזה יוצג ברישיון הרכב, כך שכל לקוח יוכל לדעת מהי רמת האבזור הבטיחותי של הרכב, מבלי שסוכני המכירות יבלבלו אותו עם שלל מונחים שהם לא מוכרים לו, ומבחינתו הם גם לרוב לא ברי השוואה. הכוונה היא שהמידע ההשוואתי הזה יפורסם באתרי האינטרנט של רשות המסים ומשרד התחבורה, ויתכן שגם יבואני הרכב יחויבו להציגו בצורה בולטת ללקוחות, בדומה למדד זיהום האוויר שמחוייב ע"פ חוק.
המערכות שצפויות לקבל תמריצי מס:
מערכת סטייה מנתיב, המתריעה בעת סטיית הרכב לכיוון הנתיב הנגדי באמצעיים קוליים, ויזואליים או על ידי הרעדת מושב הנהג. המערכת עוקבת באמצעים אופטיים אחרי קווי סימון הצבע שעל גבי הכביש, ומתריעה על ירידה לשוליים או חצייה לא מכוונת (כלומר כאשר הנהג לא אותת על כוונתו לסטות מהנתיב) של קו הפרדה. המערכת מתריעה על הסטיה מנתיב באמצעות אזהרה ויזואלית וקולית, ויש מערכות שמתריעות ע"י יצירת רטט בכסא הנהג. מחיר המערכת נע בין 400 ל- 500 דולר.
כריות אוויר שמופעלות כחלק מההגנה הפסיבית על נוסעי הרכב בשעת תאונה, ימשיכו ככל הנראה לקבל הטבות מיסוי, אולם ייתכן ששיעור ההטבה הכולל יפחת לאור הצטרפותן של המערכות החדשות להטבות המיסוי.
מערכת בקרת השיוט המסתגלת תזכה ככל הנראה להטבת מס משמעותית. מדובר במערכת שלרוב עוקבת באמצעות רדאר קדמי אחר המרחק מהרכבים שנוסעים מלפנים. המערכת מתאימה, בהתאם לכך, את מהירות הרכב עצמו, באמצעות שליטה על סל"ד המנוע, החלפת ההילוכים בתיבת ההילוכים וכן באמצעות שליטה על מערכת הבלמים של הרכב. התפקיד של המערכת הוא לשמור על מרחק בטיחות קבוע, בהתאם לפרמטרים שקבע הנהג. ישנן מערכות אקטיביות אשר בעת זיהוי סכנת התנקשות מפעילות בלימה אוטומטית מלאה של הרכב. מחיר המערכות הללו הוא גבוה, ונע בין אלף לאלפיים דולר.
כמו כן, יינתנו הטבות מס על מערכת זיהוי "שטח מת" המזהה שטחים מתים, באמצעות שימוש בחיישנים הנמצאים בדפנות הצד האחריות של הרכב ומפעילות התראה מוארת במראה החיצונית המתאימה. מערכת בקרת שיוט אדפטיבית, הדואגת לשמירת מרחק בטוח מהרכב שלפנים על ידי שליטה אוטומטית על המצערת והבלמים.
מערכת הגנה על הולכי הרגל, המתריעה באמצעים קולים וויזואליים על הולכי רגל החוצים או עומדים על הכביש לפני הרכב, בעת נסיעת הרכב במהירות של עד 30 קמ"ש. מערכת עזר לבלם, המסייעת לנהג במקרה של בלימת חירום. המערכת מזהה מצב חירום ובמידה והנהג לא מפעיל מספיק כח על דוושת הבלם כדי לבצע עצירה מלאה, המערכת מגבירה את לחץ הבלימה לרמה המרבית. מחיר המערכת הוא בסביבות 2,500 דולר. .
הטבות מס יינתנו גם למערכת מצלמות רוורס, המותקנות בחלק האחורי של הרכב ומאפשרות צפייה פנוראמית מתא הנהג על המרחב הנמצא מאחורי הרכב בעת נסיעתו לאחור. על המערכת להיות משולבת עם חיישני רוורס שתפקידם להתריע על התקרבות מסוכנת למכשול שמאחור.
מערכות נוספות שיכללו הטבות מס הן מערכת חיישני לחץ אוויר, המתריעה מפני ירידה בלחץ האוויר בצמיגי הרכב. מערכת זו שעתידה להיכלל בקרוב במסגרת דרישות החובה של התקינה האירופית, מתריעה על נפילת לחץ איטית והדרגתית, שיכולה להעיד על נקר באחד או יותר מהגלגלים. המערכת מסייעת לחיסכון בדלק, ולהגדלת אורך חיי הצמיגים. מחיר המערכת נע כיום בין 100 ל- 200 דולר.
מערכת חיישני חגורות בטיחות מאחור, המתריעה על אי חגירת חגורות בטיחות מאחור.
מערכות בטיחות נוספות שנבחנות לקבלת הטבות מס בעתיד הן: מערכת תאורה (daytime running lamp) המופעלת אוטומטית כשהרכב נע קדימה ומבליטה אותו באור היום, מערכת שליטה אוטומטית באורות גבוהים ונמוכים, המכוונת על ידי זווית ההיגוי ומהירות הנסיעה ומאפשרת טווח ראייה גדול ורחב יותר, מערכת המתריעה בקול על התקרבות למכשול ובולמת אוטומטית במידה והנהג אינו מתקן את המצב (advanced emergency braking system), ומערכת לזיהוי תמרורי תנועה רגילים ואלקטרוניים המציגה אותם בצורה ויזואלית ברכב ומתריעה על חריגה ממגבלת המהירות.
|